Web Analytics Made Easy - Statcounter

امام خمینی (ره) نیم قرن پیش، در جلسات درسی در مسجد شیخ انصاری نجف به ارائه نظریه‌ای پرداخت که به نقشه‌ راه مبارزان انقلابی و مسلمان تبدیل شد. موضوع آن نظریه ولایت فقیه و ایده و طرح امام برای تشکیل حکومت اسلامی بود. ۰۲ بهمن ۱۳۹۸ - ۰۹:۲۱ سیاسی گزارش و تحلیل سیاسی نظرات - اخبار سیاسی -

گروه تاریخ انقلاب خبرگزاری تسنیم - هفت سال پیش از پیروزی انقلاب اسلامی و آن زمانی که کمتر کسی فکر می‌کرد در سال‌های آینده با سقوط شاه، نهضت اسلامی مردم ایران به نتیجه برسد و حکومت اسلامی شکل بگیرد، امام خمینی (ره) در نجف اقدام به تدریس نظریه ولایت فقیه در حوزه علمیه کرد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

پس از ماجرای 15 خرداد 42 و تبعید امام خمینی به ترکیه و عراق، اعتراضات سیاسی در ایران فروکش کرد و رژیم پهلوی، مبارزان سیاسی را تحت فشار قرار داد. امام خمینی نیز در نجف تحت فشار سیاسی حزب بعث و حاکمیت عراق بود. در چنین وضعیتی که مبارزه با شاه فروکش کرده بود و مردم تحقق آرزوی سقوط شاه را دور از دسترس می‌دانستند، امام خمینی اقدام به ارائه نظریه‌ای کرد که طرح او برای حکومت‌داری پس از سقوط رژیم پهلوی بود.

امام خمینی، مبارزه مثبت یعنی تلاش برای ایجاد حکومت اسلامی مبتنی بر نظریه ولایت فقیه را همزمان با مبارزه منفی (مبارزه با شاه) پیگیری کرد و در جلسات درس به تبیین نظریه‌ای پرداخت که بعدها تبدیل به یک کتاب و مبنای شکل‌گیری حکومت اسلامی و نگارش قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران شد. ارائه نظریه ولایت فقیه در سال 48 نشان می‌دهد که امام از آن سال‌ها، طرح و ایده برای تشکیل حکومت اسلامی داشته است. چاپ کتاب ولایت‌فقیه نیز مدون ساختن آن نظریه، به عنوان غایت نهضت اسلامی مردم ایران بود. 

گزارش تاریخی|امام خمینی چگونه از تجربه 28 مرداد در تشکیل بسیج استفاده کرد؟گزارش| چه کسی پیشنهاد هجرت امام خمینی از عراق به پاریس را مطرح کرد؟گفتگو با روحانی| پاسخ به یک شبهه تاریخی؛ چرا امام خمینی مردم عراق را دعوت به قیام کرد؟گزارش| آیا امام خمینی(ره) موافق ادغام ارتش و سپاه بود؟

امام پس از حضور در نجف با دعوت برخی از علما و روحانیون به اقامه نمازجماعت در مسجد شیخ انصاری و تدریس علوم دینی پرداخت. امام پس از مدتی با درخواست طلبه‌های علوم دینی به تدریس مکاسب پرداخت.

امام خمینی در حوزه علمیه قم، مکاسب محرمه تدریس می‌کرد. وقتی که به عراق تبعید شد، در مسجد شیخ انصاری نجف اقدام به تدریس بخش دوم کتاب مکاسب کرد. امام از موضوع "بیع" آغاز به تدریس کرد. حجت‌‌الاسلام رحمانی از شاگردان و همراهان امام خمینی در نجف می‌گوید: "شروع از این باب خیلی حساب‌شده بود."

امام پس از چند جلسه، بهمن‌ماه سال 48 از بحث "بیع" به بحث "ولایت فقیه" ورود پیدا کرد و خطاب به حاضران اعلام کرد: "بحث من امروز غیر از بحث فقهی و مقداری هم جنبه عمومی دارد؛ پس هرکس می‌خواهد بیاید و بنشیند، جالب است". 

امام خمینی، مبارزه مثبت یعنی تلاش برای ایجاد حکومت اسلامی مبتنی بر نظریه ولایت فقیه را همزمان با مبارزه منفی (مبارزه با شاه) پیگیری کرد و در جلسات درس به تبیین نظریه‌ای پرداخت که بعدها تبدیل به یک کتاب و مبنای شکل‌گیری حکومت اسلامی و نگارش قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران شد. 

 

 

 

جمعیت بسیاری در جلسه درس امام در مسجد شیخ انصاری حضور داشتند. حتی کسانی هم که پیشتر درس خارج مکاسب را گذرانده بودند، در آن جلسه و جلسات پس از آن شرکت کردند. امام هدف از ارائه مبحث "ولایت‌ فقیه" را ادامه یافتن رسالت انبیا و ائمه اطهار علیهم السلام و آشنایی با مقام عالیه در حکومت اسلام اعلام کردند و تدبیر و سیاست در امت اسلام را جزو وظایف فقهای عالی‌مقام دانستند.

تدریس موضوع ولایت فقیه برای امام خمینی بسیار بااهمیت بود و هنگام ارائه بحث کتاب‌های مرتبطی به همراه داشت که با ارجاع به آن‌ها و ارائه استدلال‌های لازم به تبیین نظریه ولایت فقیه می‌پرداخت. به گفته آیت‌الله جعفری اراکی از شاگردان امام خمینی، امام در بیان استدلال، دلیل و رد دلیل تبحر خیلی بالایی داشت. 

امام خمینی در 12 جلسه به طور مفصل به ارائه موضوع ولایت فقیه پرداخت. این جلسات همراه با پرسش و پاسخ‌های بسیار بود. حجت‌الاسلام رحمانی می‌گوید: "حضرت امام همیشه می‌‌فرمود که من دوست ندارم عده‌ای بیایند و بنشینند و فقط گوش کنند. در این جلسات حضرات آیات آقای سید محمود هاشمی شاهرودی، آقای رضوانی، خاتم یزدی، آقای سید جعفر کریمی و آقای راستی کاشانی و حاج آقا مصطفی خمینی و خیلی دیگر از بزرگان بودند که از امام سؤال می‌کردند."

تدریس نظریه ولایت فقیه توسط امام باعث شد که نگاه بسیاری از علما و طلبه‌های علوم دینی به جایگاه علمی امام خمینی جلب شود. آیت‌الله شریعتی می‌گوید: "تدریس ولایت فقیه بزرگترین آیت و دلیل بر عظمت علمی مرحوم امام بود، اگر نبود مردم زیر بار گفتار او نمی‌رفتند." همچنین آیت‌الله منتظری قمی گفته است: "یادم هست امام خمینی که درس ولایت‌فقیه را گفتند، طلبه‌ها افسوس می‌خوردند و می‌گفتند ما دیر متوجه این مبحث شدیم."


کتاب ولایت‌فقیه امام خمینی در حالی که انتشار و توزیع آن در ایران ممنوع بود و ساواک با افرادی که این کتاب را داشتند، برخورد می‌کرد، بین مبارزان انقلابی، طلبه‌های علوم دینی و دانشگاهی‌ها دست به دست می‌شد و موضوع آن مورد بحث و گفتگو قرار می‌گرفت. 

پس از مدتی مباحث ارائه شده توسط امام خمینی در جلسات درس ولایت فقیه، مدون و در کتابی با همین منتشر شد. توزیع این کتاب محدود به حوزه‌های علمیه نماند و در محافل و مجامع دانشگاهی نیز دست به دست شد و مورد بحث قرار گرفت. توزیع و در اختیار داشتن کتاب ولایت فقیه در ایران ممنوع بود، اما بسیاری از مبارزان آن کتاب را در اختیار داشتند و به مطالعه و بحث و گفتگو درباره موضوع ولایت فقیه پرداختند. 

کتاب ولایت فقیه را باید مهمترین کتاب تاریخ سیاسی یک قرن اخیر دانست که نقش مهمی در هدایت مبارزات سیاسی مردم ایران و مبارزان داشت و پس از پیروزی انقلاب مورد رجوع نویسندگان قانون اساسی و اعضای مجلس خبرگان قانون اساسی قرار گرفت.

انتهای پیام/

R1536/P/S1,1411/CT6

منبع: تسنیم

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.tasnimnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «تسنیم» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۶۶۱۶۳۰۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

ضرورت تقویت همدلی و همبستگی در امت اسلامی

به گزارش خبرگزاری مهر، حجت‌الاسلام والمسلمین سید عبدالفتاح نواب نماینده ولی فقیه در امور حج و زیارت در دیدار با اعضای هیأت علمی حج ۱۴۰۳ در سخنانی بر لزوم شکل گرفتن افکار مفید و تأثیرگذار در اذهان مدیران و مسؤولان کشورهای اسلامی در راستای تقویت همدلی و همبستگی در امت اسلامی تاکید کرد.

سرپرست حجاج ایرانی به محورهای سخنان مقام معظم رهبری در دیدار اخیر با کارگزاران حج اشاره کرد و گفت: همان طور که مقام معظم رهبری فرمودند حضرت ابراهیم (ع) یک الگو و عمده اقدامات آن حضرت فطری است.

نماینده ولی فقیه در امور حج و زیارت افزود: ایشان نخستین کسی بود که با مناظره و احتجاج، استدلال کرده و این استدلال‌ها حتی برای امروزی‌ها نیز غریب است. شیوه ایشان بسیار بدیع و نو بود چون مردم را از ناحیه عاطفی، تعقلی و اقناعی تحت تأثیر قرار می‌داد.

وی ادامه داد: آن حضرت سپس وجدان‌ها را بیدار کرد و حتی در راه خدا نخستین کسی بود که با شمشیر هم مبارزه کرد و جناب لوط را نجات داد.

وی با بیان اینکه در مناسک به یاد حضرت ابراهیم (ع) و امامت ایشان نماز طواف می‌خوانیم، در موضوع برائت خطاب به حاضران گفت: همه مراکز فرهنگی اسلامی و غیر اسلامی در راستای تنفر از کودک کشی اشغالگران برنامه‌هایی دارند.

وی افزود: در آمریکا دانشجویان در راستای حمایت از مردم بی دفاع غزه و فلسطین قیام کرده‌اند و پلیس هم رفتار نادرستی با دانشجویان و اساتید دارد.

نماینده ولی فقیه در امور حج و زیارت با اشاره به اینکه چنین اقداماتی موجب بیداری وجدان مردم جهان خواهد شد، افزود: در برخی از کشورهای اسلامی آن طور که انتظار می‌رفت به این موضوع واکنشی نشان داده نشد، هر چند علی رغم حمایت‌هایی هم که از رژیم کودک‌کش صهیونیستی می‌شود اراده خداوند چیز دیگری ا ست.

بر پایه این گزارش، در بخشی از این نشست آیت الله جواد مروی، عضو جامعه مدرسین و استاد خارج فقه حوزه علمیه قم سخنانی را در ارتباط با برگزاری باشکوه حج ابراهیمی بیان کرد.

کد خبر 6100770

دیگر خبرها

  • نظریه ولایت فقیه آیت‌الله لاری تفاوتی با نظر امام (ره) ندارد
  • ضرورت تقویت همدلی و همبستگی در امت اسلامی
  • افتتاحیه سی‌وپنجمین نمایشگاه بین‌المللی کتاب آغاز شد + فیلم
  • افتتاحیه سی‌وپنجمین نمایشگاه بین‌المللی کتاب آغاز شد
  • حرکت آیت‌الله لاری زمینه‌ساز شکل‌گیری انقلابی بر مبنای نظریه ولایت مطلقه فقیه است
  • نمایشگاه کتاب تهران امروز آغاز به کار می کند
  • افتتاحیه سی و پنجمین نمایشگاه کتاب فردا با حضور وزیر فرهنگ برگزار می‌شود
  • آیین افتتاح سی‌وپنجمین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران برگزار می‌شود
  • افتتاحیه سی و پنجمین نمایشگاه کتاب در مصلی برگزار می‌شود
  • کتاب «رضای انقلاب» در حوزه هنری رونمایی می‌شود